neděle 25. března 2018

RAFFAELLO buchta, kterou zvládne i každý pekařský antitalent

Ahoj všem!
Dnes z trochu jiného soudku, než u mě bývá zvykem. 
Přináším vám recept na sladkou, vláčnou, ale ne uplně nezdravou svačinku. 

Přítel mě pověřil nelehkým úkolem: upéct mu do autobusu na pracovní cestu do Německa něco dobrého, co bude moct měnit s kolegy za chleby s řízky.
Přemýšlela jsem, co vytvořit. Nejsem moc zdatná pekařka a když už se o tuto činnost pokouším, většinou volím zdravější recepty typu brownies z červené řepy. 
Jenomže... upéct něco takového bandě chlapů, zaprvé by si asi moc nepochutnali (i když...já pořád říkám, že tam ta řepa není ani trochu cítit) a za druhé by si z mého milého určitě pěkně utahovali, co to má doma za healthyfitnessbioženu. 

Vzpomněla jsem si však na jednoduchou, ale neskutečně dobrou buchtu Raffaello, kterou jsem uměla péct už jako malá. Otevřela jsem tedy svou starou, ručně psanou knížku s recepty. 
Nejprve jsem se původního receptu chtěla držet, ale když jsem viděla to nesmyslné množství cukru, které se do ní dle něj dává, rozhodla jsem se celý recept malinko poupravit. 

No, vlastně malinko víc. 
Z meganezdravé buchty jsem vytvořila docela fajn alternativu. Neříkám, že je tenhle můj recept nějaké bůhvíjak #fitness #lowcarb jídlo. 
To vůbec ne. 
Ale myslím, že se mi povedl docela fajn kompromis dvou požavavků: udělat něco "jedlého" pro chlapy a zároveň něco pro mě, co si budu moct dát odpoledne ke kafíčku a nebude v tom tuna prázdných kalorií.:-) 

Ale už dost okecávání, recept je zde: 

INGREDIENCE (na cca 15 menších kousků):
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
0,5 hrnku kokosové mouky
3 vajíčka 
4 lžíce medu
1 lžíce třtinového cukru
1 hrnek vlažného mléka
1 hrnek strouhaného kokosu 
1 hrnek 12% smetany nebo kokosového mléka
1 balení kypřícího prášku
troška másla nebo kokosového oleje na vymazání plechu

Ve větší míse rozšleháme vajíčka se čtyřmi lžícemi medu. Poté přidáme obě mouky, kypřící prášek a mléko. S pomocí ruční či elektrické metličky vše vymícháme v jednolitou hmotu. 
Tuto směs nalijeme na máslem/olejem vymazaný menší plech nebo do dortové formy. 
Hrnek kokosu smícháme v menší misce s cukrem. Tuto "směs" pak rovnoměrně naneseme na těsto. 
To, že se část kokosové směsi do těsta namočí, vůbec nevadí. 
Plech s těstem umístíme do spodní části trouby (to proto, aby se nám kokosový vršek hned nepřipálil) pečeme na 45 min na 180°C.   

Hotovou buchtu vyndáme z trouby a zatímco je ještě horká, polijeme ji rovnoměrně hrnkem smetany nebo kokosového mléka - tekutina se do horké buchty vsákne a buchta tak zůstane i po vychladnutí "mokrá". 



Buchtu necháme půl hodinky vychladnout a podáváme nejlépe s dobrou kávou.:-) 

Mějte se krásně a budu ráda, pokud mi dáte tip na nějaké další lehké a zdravé pečení.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!