Prague food festival 2017

pondělí 29. května 2017

Festivaly.
V naší zemi je jich nespočet. Snad každý letní víkend se někde nějaký koná - ať už hudební, filmový nebo třeba gurmánský.
Takové ty známé hudební, jako třeba Votvírák, mě nikdy moc nelákaly. (Asi proto, že nemám ráda davy lidí, alkohol a hlasitou hudbu.:D) Zato ty gurmánské miluju.
Prague food festival jsme poprvé navštívily s mamkou v roce 2010. A od té doby se každý rok snažíme, nenechat si jej ujít.

Rok 2010 a můj úplně první Prague food festival

V roce 2013 jsem dokonce na Prague food festivalu pracovala jako hosteska - ten rok však byla šílená zima a celý víkend nemilosrdně lilo, takže ačkoliv jsem byla navlečená v zimní bundě a sněhulích, brigádu jsem pěkně odmarodila.
A ve výsledku jsem si tenkrát domů nepřivezla ani korunu, protože jsem všechny vydělané peníze projedla.
Dodneška si na to při každé návštěvě PFF vzpomenu - byla to fajn zkušenost, ale jednou stačila. Prague food festival mě zkrátka baví víc z pozice návštěvníka a konzumenta. :-)

Z loňského ročníku jsme byly s mamkou malinko zklamané - připadalo nám, že zde bylo menší množství stánků než obvykle, nikde jsme neochutnaly nic výjimečného... ročník 2016 nám přišel zkrátka "bez šťávy".

Říkaly jsme si, že už jsme foodfestivaly možná jen trochu přesycené a že tedy ročník 2017 vynecháme. 

Pak ale přišel můj přítel s tím, že by rád jel. Za ta léta, co jsme spolu, jsem z něj udělala docela gurmána a už jsme spolu na pár foodfestivalech byli, ale na tomto pražském ještě nikdy.
Nenechala jsem se tedy dlouho přemlouvat a za pár hodin už jsme měli doma lístky.

V sobotu 27.5 ráno jsme tedy vyrazili ku Praze...

(Malá vsuvka na začátek: Vzali jsme si s sebou novou GoPro kamerku. Bláhově jsem si myslela, že z festivalu natočím video (a stane se ze mě slavná Youtuberka, hahaha!), ale video je naprosto nepublikovatelné, takže stále zůstáváme u psaných článků.:D #sorry)


Po dobu sedmi let se Prague food festival konal pod Pražským hradem; letos bylo místo konání přesunuto na Vyšehrad, což byl podle mě skvělý tah!
Neříkám, že jsou zahrady Pražského hradu špatné...to vůbec! Dávat si do nosu a dívat se přitom na katedrálu Svatého Víta je boží.
Ale to nové místo zkrátka dodalo Prague food festivalu tu šťávu, která mu podle mě vloni chyběla.

Krátce před polednem jsme společně s davem dalších lidí vylezli z metra u kongresového centra a vydali se směrem k Vyšehradu.
Měli jsme koupené lístky z předprodeje a na místě konání byli mezi prvními, takže jsme si festival užili relativně bez front.

Jelikož jsme nebyli na takovéto gastronomické akci poprvé, věděli jsme moc dobře, že není radno plácat páté přes deváté (to pak vede akorát k bolení břicha a tak...), nýbrž začít hezky pěkně polévkou a předkrmy, po kterých bude následovat nějaký ten hlavní chod. Dezert a kávička až na úplný konec.

Začali jsme tedy indickou tomatovo-čočkovou polévkou z restaurace V Zátiší. Byla výborná, leč hodně podobná té, kterou děláme často doma.


Pokračovali jsme ke stánku LeGrill.
Zde jsme si dali lososový gravlax a pečenou kachnu s dýňovým pyré a bramborovým knedlíčkem.

Gravlax jsem chtěla vyzkoušet tak trošku "ze studijních důvodů", protože se jedná asi o mojí nejoblíbenější úpravu lososa a moc rádi si jej děláme doma. Tenhle byl moc dobrý, ale ten, který si děláme doma je podle mě o chlup lepší.:-)

Ovšem kačenka, ta byla luxusní!
Tohoto opeřence jsem se naučila jíst teprve před pár měsíci a od té doby si kachní maso zamilovávám čím dál tím víc. Tohle růžové, zkombinované s dýní a klouzavým knedlíčkem bylo naprosto DO-KO-NA-LÉ!

Protože jsme byli jedni z prvních sobotních hostů LeGrillu nebo možná proto, že jsme byli kuchařům sympatičtí, dostali jsme jako pozornost podniku čokoládovo-malinový dezertík. Připomínal mi chuť nanuka (jeho jméno si nepamatuji), který jsem jedla jako malá. Takže opět palec nahoru!


 Naše další kroky vedly ke stánku Monarchie, kde jsme okusili raviolu plněnou jehněčím masem a grilovanou zeleninou a hřbet z divočáka s kroupovým ragů.
Ten divočák byl spíše na přítelovo přání - já bych si sama od sebe takové jídlo asi nedala, ale ve výsledku mi také moc chutnalo.

A ta raviola?
To bylo úplné nebe v puse... za mě to byla možná úplně největší pecka, kterou jsem letos na festivalu ochutnala....



























...na paty jí ale šlapalo tohle úžasné thajské kachní curry.
Bylo ze stánku Zdravé stravování.
Tento stánek jsem původně navštívila kvůli ořechovým máslům. Másla byla spíše průměrná, takže jsem si domů žádné nekoupila, ale když už jsme u stánku byli, praštila nás do nosu lahodná vůně curry. Neodolali jsme mu a dobře jsme udělali.:-)


Od Zdravého stravování jsme se přesunuli ke stánku Kobe. Tato restaurace zaměřující se na sushi, burgery a steaky je, co mi paměť sahá, na Prague food festivalu každý rok.
A každý rok si u nich hodně pochutnám.
Letos jsme však byli malinko zklamaní. Dali jsme si kombo burger & sushi. Ani jedno ani druhé nebylo špatné, ale bylo to takové...průměrné.
Podobné sushi i podobný burger si děláme běžně doma. Od Kobe bych čekala trošku víc.



Nyní už nám nezbývalo moc grandů (=festivalové platidlo), a tak jsme se rozhodovali, které jídlo si dát na závěr. Já jsem si dělala zálusk na vietnamské letní závitky, přítel ale toužil po konfitovaném jehněčím z restaurace Nostress, a tak jsem nakonec ustoupila.
Jehňátko bylo připravené moc dobře - i když na tento typ pečených mas moc nejsem, nemohla jsem mu nic vytknout.:-)


Nyní už zbývalo jen něco sladkého. Nějaký ten dezertík nabízeli skoro v každém stánku a my jsme se nakonec vrátili do Zátiší, kde jsme začínali, na jogurtový cheesecake s kardamomem a šafránem.


Byl vynikající, ale pro nás, milovníky sladkého trošku jak když dáte volovi malinu.:-) 
Na úplný, nejúplnější závěr jsme se tedy zastavili ještě U Emy Destinové na brownies z Lidt čokolády a u DeLonghi na dokonalou ledovou kávu.


Letošní ročník se tedy MEGA MOC VYDAŘIL. Opravdu jsem si spravila názor po nepříliš dobrém loňském ročníku.:-) 

Díky a za rok se budu opět těšit!

8 komentářů :

  1. Pěkný článek a ty dobroty.... I já jsem byla letos na food festivalu, u nás v Olomouci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom olomouckém jsem někde slyšela, to mohla být moc fajn akce!:-)

      Vymazat
  2. Ahoj Verunko, trochu otázka mimo článek. Chtěla jsem se zeptat jak se při běhu v lesích a po loukách chráníš proti klíšťatům. Děkuji za odpověď. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, nejsem úplně exemplární příklad, ale nechráním se nijak. Za loňský rok jsem si vyndala cca 30 klíšťat a říkala jsem si, že se dám pro tento rok očkovat. Nějak jsem se k tomu ale nedokopala.

      Děkuju Ti za tvůj komentář, trošku jsem si díky němu sáhla do svědomí a asi si na to očkování přeci jen zajdu...

      Vymazat
    2. Děkuji Ti za odpověď, já taky právě nic nepoužívám a pořád o tom očkování přemýšlím. Aspoň už jsem si koupila repelent. Ani ten jsem loni v létě nepoužívala :-) Tak vidím, že je to všude stejné. :-) Měj se hezky a přeji pevné zdraví a mnoho naběhaných kilometrů. Katka

      Vymazat
    3. Dovolím si vstoupit do tohoto vlákna. Pokud hledáte kvalitní ochranu před klíšťaty, komáry a další havětí, tak můžu doporučit tento krém: http://www.e-globals.net/ambulance/ultrathon.aspx. Mám jej odzkoušený na x afrických cestách, vždy sloužil spolehlivě. I v Česku, když všichni kolem namazaní repelenty odháněli od sebe dotěrné komáry, tak ke mě se ani jeden nepřiblížil. Krém na těle nijak nezapáchá, nebarví a ani mé "carevnovské" kůži, která jen tak něco nesnese, vyhovoval.
      Jen pro doplnění, ke krému se dostane koupit i sprej proti hmyzu na oblečení. Oblečení se jim postříká a působí (prý) až do dalšího praní.
      Oba přípravky mám odzkoušené a můžu je doporučit. K dostání jsou v lékárnách.

      Vymazat
  3. Verčo, zajímavý článek. Přiznám se, že jsme nikdy na food festivalu nebyla. Vždy jsem měla představu, že se jedná o masové akce, kde se všichni u stánků tlačí a jsou nevrlí. Ani já totiž místa s hustou koncentrací lidí ráda opravdu nemám.
    Z jídel, která jste ochutnali bych si asi dala všechno :-) Fotkou raviol jsi mi připomněla, že se je již dlouho chystám udělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, ona to tak trochu masová akce je, ale záleží, kdy na festival přijdeš.

      My už máme za ta léta ozkoušené, že se vyplatí přijít na otvíračku, kdy jsou ještě kuchaři veselí a lidí je relativně málo. Přijde-li člověk na festival později odpoledne nebo večer, pak jsou ty davy opravdu šílené.:-/

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Back to top