U blondýny v kuchyni #4

Ahoj všichni!
Celý sychravý podzim a zimu jsem se kasala a radovala, že jsem nebyla ani jednou nemocná. Myslím, že na tom má velký podíl skutečnost, že jím dost zdravě, zobu vitamíny a každý den trávím alespoň chvíli venku. Přesto všechno na mě skočil nějaký bacil, takže dnes trávím celý den v posteli. Mám tak ale aspoň čas na knížky, které jsem dostala k narozeninám a také na sepsání dalšího - v pořadí již čtvrtého - "jídločlánku", protože se mi zas v telefonu nahromadila docela slušná dávka fotek.
Tak se pojďte mrknout, co se mi v posledních (tý)dnech mihlo na talíři.:-)


Kapustové karbanátky s bramborovou kaší 


Pečená červená řepa s mozzarellou a piniovými oříšky


Kuřecí jatýrka se salátem


Kuřecí stehenní plátek s pečenými bramborami&řepou


Klasika všech večeří: zelenina a vajca + když je hodně pohybu, přidávám ještě pečivo


Pečené krůtí maso se šťouchanými bramborami


Nesmažená "smažená" rejže + hovězí steak


Houbový kuba - jídlo, které si jí především na Vánoce, ale my na něj s mamkou dostaly chuť "jen tak". K tomu pomalu pečené kuřecí stehýnko.


To jsem takhle jednou nevěděla, co k obědu...a v poloprázdné lednici našla kuřecí maso, papriku, žampiony a smetanu. Světe, div se, byl z toho vynikající obídek - takové "počeštělé" curry!


Omeleta plněná rajčaty, šalotkou a parmazánem.


Já víííím, nevypadá to na talíři zrovna vábně...ale přitom se jedná o jedno z hodně dobrých jídel: domácí lasagne. Když jsem byla mladší, bylo to moje úplně nejvíc nejoblíbenější jídlo. "Objednávala"  jsem si je u mamky vždycky, když jsem přijela domů z nějakého delšího studijního pobytu nebo cesty. Teďka bych si poručila spíš něco jiného (lososa?! domácí gnocchi?! roastbeef?!), chutě se mi změnily, ale pochutnala jsem si na nich stejně!  


Domácí výroba sushi, pokus č.2...no jako uznejte, už mi to docela jde!


Jedna klasická snídaňová ovesná. Bystré očko jistě pozná, že tato byla tato fotka pořízena někdy v únoru, během zkouškového.:-)


No a tahle taky.:-) Občas šlo tak do tuhého, že jsem se učila pořád a pořád, takže i při jídle.


Tatarák z lososa, to bych mohla jíst pořád.:-) 


Luxusní a zdravá trojička: batáty, brokolice a hovězí.


Klasika, která nechybí v žádném mém jídločlánku, protože jí jím minimálně 2x do měsíce: "smažená" rýže se zeleninou a vajíčkem.


Další skvělá večeře: pečené papriky s balkánským sýrem a černými olivami, k tomu hromada čerstvého salátku.


Cizrnový salát s koriandrem a olivami.


Domácí burritos - tortilla plněná masovo-zeleninovo-fazolovou směsí, posypaná sýrem a zapečená dokřupava.



Červená čočka se zeleninou a volským okem, mňam.


A na závěr něco sladkého, ale zároveň zdravého: fazolové brownies. NIKDO u nás doma nepoznal, co je hlavní složkou receptu.:D Ten je, mimochodem, ZDE.

Taaak, to je pro dnešek vše. Doufám, že jste se nechali trochu inspirovat a budu ráda, když dáte vědět, co jste měli dobrého v poslední době Vy.:-)

Komentáře

  1. Ahojky :) tenhle typ článku mám moc ráda!:) Mohu poprosit recept na smaženou-nesmaženou rýži? :) A ještě se chci zeptat jestli jíš nějaké sladkosti- čokoláda, dorty, sušenky atd. ? Případně jak se zbavit chutě na sladkosti pokud nejíš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dělám to tak, že klasicky uvařím cca 200g rýže.
      Na olivovém oleji si osmahnu (na malé kousíčky nakrájená) 2 kuřecí prsa - přidávám většinou nějaké koření na maso nebo na čínu, co se doma najde.:D
      Když je maso téměř hotové, přidávám mraženou a nebo čerstvou(opět na malé kousíčky nakrájenou) zeleninu. Většinou to, co máme v lednici/mrazáku: papriku, mrkev, hrášek, fazolky atp.
      Restuju společně s masem ještě cca 5 minut než je to hotové a poté přimíchám rejži. Jídlo chvíli za stálého míchání "smažím" společně s rýží. (Uvozovky jsem použila proto, že slovo smažit je spojené s velkým mmnožstvím oleje a já většinou na celé jídlo použiju max 2 polévkové lžíce)
      Na úplný konec si připravím 3 vajíčka, která do pánve rozklepnu a míchám, dokud přestanou být syrová. Ta vajíčka ostatní ingredience krásně spojí.
      Zde je nutné pořád míchat, aby byla vajíčka v celém pokrmu rovnoměrně.
      No a to je celé.
      Podle chuti samozřejmě vše dosolím/dopepřím.
      Samozřejmě lze vynechat maso nebo zeleninu obměnit za jinou, co máš ráda.:-)

      Nooo a sladkosti samozřejmě jím, i když né v takové míře jako před pár lety.
      Miluju čokoládu, dorty a kynuté sladké pečivo, ale snažím si je dávat spíš "za odměnu", třeba po nějakých větších sportovních aktivitách.
      Často a ráda taky chodím do různých kaváren a to většinou jen u kávy nezůstane - vždycky musím i ochutnat, co tam mají za dortíky.:D
      Třeba ale sušenky a sladké nápoje mi vůbec nic neříkají.:)

      Vymazat
  2. Už asi týden mám chut na sushi... po tomhle článku se mi chuť zdvojnásobila :/ :D

    OdpovědětVymazat
  3. Verčo, kvalitní a pestrá strava. Zaujalo mě skoro vše. Nemám ráda kroupy, takže houbový kuba mě nenadchnul, my to řešíme "hubníkem" (http://radinsen.blog.cz/1612/hubnik). A sushi děláš opravdu jako sushi-mistři :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:-) Na Tvůj hubník jsem koukala už před pár měsíci a určitě se jím někdy inspiruju, protože mě moc láká!!

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!

Oblíbené příspěvky