DOMÁCÍ OŘECHOVÁ MÁSLA

pátek 10. března 2017

Ahoj ahoj!
Kdo mě zná nebo sleduje na Instagramu, asi ví, že jsem hodně velký milovník ořechových másel. Jen zřídkakdy snídám něco jiného než ovesnou kaši s banánem a pořádnou porcí másla. Jsem mlsná a nejradši mám ta ochucená.
Vyzkoušela jsem už nespočet značek - mezi mé favority patří např. Šufánek, másla z Marks&Spencer, LifeLike nebo Grizly.
Co si ovšem budeme povídat, u oříškových másel většinou platí přímá úměra: čím vymazlenější, tím dražší. A přitom nejsou náklady na výrobu bůhvíjak vysoké! (Pokud bych se teda nerozhodla, vyrábět máslo z kila piniových oříšků:))

K výrobě domácích oříškových másel jsem se dlouho odhodlávala. Mimo jiné mě k tomu namotivovala RAW kuchařka, kterou jsem dostala od přítele k svátku a ve které je toho o výrobě domácích másel dost napsáno.
"Výroba domácích ořechových másel je jednoduchá. Jediné, co člověk - kromě surovin a dobrého robota - potřebuje, je trpělivost. HODNĚ trpělivosti.", psali v kuchařce.
A já to můžu jen potvrdit.:-)

Ke své první výrobě jsem si připravila následující suroviny: 300g arašídů, 300g kešu, 30g pecanů, 3 lžíce vanilkového extraktu, 100g bílé čokolády, javorový sirup a skořici.
Plus samozřejmě robota, Kenwood Cooking Chefa.


Vyráběla jsem celkem dva druhy.

I. ARAŠÍDOVÉ MÁSLO S BÍLOU ČOKOLÁDOU A KUSY PECANŮ
- 300g arašídů nasypeme do robota a mixujeme na nejvyšší výkon. Pozor, občas je potřeba robota vypnout a nechat ho trochu odpočinout. Přesto, že máme doma hodně výkonného, skoro bych řekla profesionálního robota, byl po mixování celý horký.
- Je také potřeba, každou cca minutu máslo promíchat. (Máslo se totiž dost lepilo na "stěny" mixéru)
- Nejprve se vám z arašídů stane drolivá hmota. Jak už jsem ale psala výše, je nutné, být trpělivý. Po cca 15ti minutách mixování budete mít máslo, jak vyšité.:-)
- Když začne mít máslo "máslovitou" konzistenci, vypněte mixér a připravte si bílou čokoládu. Já jsem jednoduše nalámala celé 100g balení Milky na malé kostičky a přisypala do mixéru.
- Nyní přidejte vanilkový extrakt. Já jsem dala 3 kávové lžičky.
- Mixujeme ještě dalších cca 5 minut, než se čokoláda s arašídy "smixuje" do jednolité hmoty.
- Nyní jsme už skoro u konce. Pokud se vám bude zdát máslo málo máslovité (bože, to jsou slova:D), přidejte 2-3 polévkové lžíce oleje. Na chuti to nepoznáte a máslo bude klouzavější.
- Když jsem byla s konzistencí másla spokojená, připravila jsem si sklenici, do které jsem vsypala hrstku (cca 30g) pecanových oříšků.
- Do sklenice jsem nalila právě vyrobené arašídové máslo a smíchala s pecanovými oříšky. A to je vše.:-)

II. KEŠU MÁSLO SE SKOŘICÍ A JAVOROVÝM SIRUPEM
...No a když už jsem měla zašpiněnou kuchyňskou linku a nakoupené ingredience, rozhodla jsem se, že nezůstane jen u jednoho a že vyrobím ještě druhé máslo, a sice z kešu.
Vyčistila jsem mixér od arašídů a pokračovala dál:
- Stejně jako u arašídů, i zde mixujeme 300g kešu na nejvyšší výkon. Ačkoliv jsem mixovala 20 minut, nepovedlo se mi vytvořit tak jemnou konzistenci, jakou mají kupovaná kešu másla. Později jsem se však dočetla, že je dobré, kešu oříšky na noc předtím namočit. Možná byla chyba v tom, že jsem měla kešu nenamočené (u arašídů jsem tento problém neměla), každopádně máslíčko je výborné i přesto, že není úplně "smooth".
- Po dvaceti minutách mixování (opět je nutné mixér průběžně vypínat a stírat stěrkou máslo ze "stěn") jsem přidala 50ml javorového sirupu a skořici.
- Skořici jsem přidávala od oka. Zde záleží, jak moc máte skořicovou chuť rádi - doporučuju tedy začít na jedné kávové lžičce a postupně přidávat, dokud vám nebude "ono".:-)

Nu, a to je celé.
Je to opravdu easy a navíc, každá sklenička vyjde na méně než 100kč. Másla chutnají trošku jinak, než ta kupovaná - nemůžu říct, zda lépe nebo hůře. Jedno je však jisté: je na nich opravdu znát, že jsou domácí.  
Nejvíc mě na tom baví to, že má člověk naprosto neomezené možnosti, co se příchutí týče. U toho prvního jsem se inspirovala vánočním máslem, které prodával před Vánoci obchod Grizly. To kešu-javorovo-skořicové byl ale čistě můj výmysl.:-)

S jistotou můžu říct, že jsem domácí másla nevyráběla naposled, takže až udělám další várku, ráda Vás zase obeznámím s recepty a tipy.

Co Vy a oříšková másla? 
Máte je rádi? Jakou značku?
Už jste někdy dělali domácí? Popř. jaké? 

4 komentáře :

  1. Super Veru, jsi šikovná :)zkusím doma také nějaké ochucené, dělám si už asi dva roky domácí čistě jen arašídové a pokud chci jiné, třeba mé milované kešu, tak objednávám ( miluju od Grizly, což už jsem ti psala :D, ale i další mi chutnaly např. od Šufánka atd.) ale miluju skořici, tak příště zkusím doma i ochucené :)
    Pája M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:-) Určitě zkus, je to fakt jednoduché a třeba ta přidaná bílá čokoláda dokáže udělat s klasickým arašídovým úplný zázrak.:D

      Vymazat
  2. Skvělý :) Také si dělávám domácí :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!

Back to top