Večeřová výzva: jak dopadla?!

Ahoj všichni!
Pokud sledujete můj blog na Facebooku (a pokud ne, tak to můžete TADY napravit), možná si pamatujete, že jsem před týdnem psala o malé večeřové výzvě, kterou jsme doma minulý týden podnikli.

Mám ráda společné stolování se svým přítelem nebo se svojí rodinou. Vzhledem k práci/škole a dalším celodenním povinnostem se na snídaně a na obědy scházíme většinou jen o víkendech, zato ale dodržujeme společné večeře.
Téměř každý večer se v 18 hodin sejdeme u stolu, večeříme a u toho si povídáme, co se nám za ten den událo. Přišly jsme však s mamkou na to, že jsme - co se večeří týče - strašně moc nekreativní.
Většinou nakrájíme na stůl spoustu zeleniny, šunku, sýr, vajíčko a tmavé pečivo a každý si bere, co chce. Občas si uděláme nějaký salát, občas si uděláme míchaná vajíčka nebo vaječnou omeletu, občas rajčata s mozzarellou, ale tím to hasne.
Přitom máme doma tolik úžasných kuchařek, ze kterých by se dalo čerpat minimálně celý rok, i kdyby podle nich člověk vařil denně!

Nebudu to prodlužovat: stanovili jsme si výzvu, že každý den, po dobu jednoho (teď už uplynulého) týdne, budeme vařit k večeři jen a pouze jídla, která jsme doma ještě NIKDY nevařili. A že budeme čerpat hlavně z kuchařek, které máme doma a které využíváme mnohem méně, než by si zasloužily.
Tak se pojďte podívat, jak výzva dopadla.

1.PONDĚLÍ - Hummus s pita chlebem a fenyklový salát
První den jsme se inspirovali v kuchařce Moje domácí kuchyně od Zdeňka Pohlreicha.
Hummus, neboli cizrnovou pomazánku jsem už párkát v životě jedla, ale úplně poprvé jsem jí sama připravovala. Fenykl (na fotce úplně vpravo) jsem jedla poprvé v životě a určitě ne naposled!
Je šťavnatý, zvláštní, plný vitamínu a v kombinaci s jablky úplně dokonalý.:)



2.ÚTERÝ - Salát s pečenou červenou řepou a mozzarellou
Tentokrát jsme vařili podle Deníku Dity P. Červenou řepu jsem začala jíst teprve před rokem a naprosto nechápu, jak jsem jí mohla celých 22 let života nejíst a přehlížet! Nyní si bez ní vůbec neumím představit podzim!
Řepu jsme na chvíli naložili do medovo-olejovo-balsamicové marinády a takto namarinovanou a nakrájenou na kostičky dali na 45 minut péct. Teplou, upečenou řepu jsme dali na talíř na rukolové "lůžko", přidali natrhanou mozzarellu a opražené oříšky a bylo to.
Jednoduché a přitom TAK dobré!


3.STŘEDA - Brokolicový salát se sýrem
Inspirovali jsme se ve FitKuchařce, ale recept jsme si trochu poupravili, protože se nám v původním receptu moc nelíbily rozinky. A když se nám nelíbily rozinky, tak jsme tam místo nich dali sýr! Jirka Babica by z nás měl tentokrát velkou radost.:D



 4.ČTVRTEK - Pečená dýně + hovězí plátek
Ve čtvrtek jsem výzvu trochu porušila.
Přijela jsem ze školy v 17 hodin šíleně hladová a tentokrát doma výjimečně nebyl nikdo, kdo by se mnou povečeřel. Jelikož jsem byla sama, byla jsem trochu líná připravovat si něco podle kuchařky, navíc jsme měli v lednici dýni+maso, které potřebovali sníst, takže jsem si udělala něco, co už jsem vařila nejméně milionkrát, protože se jedná o jedno z mých nejoblíbenějších jídel.


5.PÁTEK - Letní závitky
Pátek byl ve znamení největší výzvy: rozhodli jsme se totiž s přítelem, že si poprvé uděláme letní závitky. Dáváme si je rádi na food festivalech a ve vietnamských restauracích, ale k jejich přípravě jsme se odhodlali úplně poprvé.
Pečlivě jsme si naštudovali návod a připravili všechny ingredience.
Plnili jsme je: mrkví, okurkou, paprikou, avokádem, koriandrem, krevetami, vepřovým masem, smaženou cibulkou. (Samozřejmě né vše dohromady, ale v různých kombinacích:))
Bohužel jsme se s motáním závitků trochu prali a moc nám to nešlo.
Nějakým (ne moc kulturním) způsobem jsme se najedli, ale závitky se nám rozbalovaly a nedržely tvar. Povedl se nám jen jeden jediný.:D


6.SOBOTA - Letní závitky, pokus č. II
Závitky mi nedaly spát a chtěla jsem je vyladit k dokonalosti!
Naštudovala jsem si podle YouTube, jak je mám balit a taky jsem povolala na pomoc (místo přítele) mamku.
Možná to byla náhoda, možná to bylo tím, že je moje mamka o něco zkušenější kuchařka než můj přítel, ale najednou nám to - oproti pátku - strašně šlo!
Závitky (ty, co se nám povedly:)) nás nadchly a určitě je budeme zařazovat častěji!



7.NEDĚLE - Gravlax & tatarák z lososa
Gravlax neboli pohřbený losos je pochoutka z lososa, který se na několik dní naloží do směsi cukru a soli a pak se zasyrova jí. Lososa jsem již jedna v různých smažených/pečených/grilovaných/syrových úpravách, ale v této ještě nikoli. Když se mamka rozhodla, že gravlax doma připraví, měla jsem velkou radost a moc jsem se na něj těšila.
Bohužel musí v lednici pár dní odpočívat, a tak jsme ho nemohli jíst hned.
Místo toho jsme si v neděli udělali ze zbytku lososa tatarák, který se může jíst hned, který NAPROSTO MILUJI a který bych mohla jíst pořád.
Sice jsme ho už doma dělali několikrát, ale myslím, že jsme pro tento den splnili výzvu tím gravlaxem, byť bude k večeři až příští týden.:))


  8.PONDĚLÍ  - Kuřecí játra na ledovém salátu
Poslední den naší výzvy jsme se inspirovali kuchařkou Paulus vs. Ihnačák, resp. Ihnačákem a připravili si kuřecí jatýrka se slaninou na ledovém salátku. Bylo to opět moc dobré, slanina dodala játrům dokonalý šmrnc.:)


Z výzvy jsme byly s mamkou nadšené! 
Shodly jsme se na tom, že bychom chtěly ve vaření podle kuchařek pokračovat, ale že už se těšíme i na naší klasiku křupavá kaiserka+zelenina+šunkasýr+vajíčko. Shodly jsme se na to, že nadále budeme zhruba polovinu týdne vařit "po staru" a polovinu "po novu".

Joooo a to není všechno - moc mě baví číst tyto inspirativní jídelní články na ostatních blozích. (Třeba u Monči nebo u Anetky) Rozhodla jsem se tedy, že s nimi začnu i já, protože poslední dobou trošku experimentuji nejen co se týče večeří, ale třeba i snídaní/svačinek a ráda bych se s vámi o to podělila. Né že bych se chtěla po holkách opičit, spíš se s vámi chci více dělit o nápady na různé dobroty.:)

Takže se můžete těšit na to, že tento článek s jídelními fotkami a inspirací určitě nebyl poslední!

Komentáře

  1. Tohle je super nápad fakt :) my máme doma taky hafo kuchařek a nikdo podle nich samozřejmě nevaří. Když už potřebujeme něco najít, tak většinou koukneme na internet. Jinak se mi hodně zalíbily ty játra a pobavil Jirka Babica :D
    No a jelikož jsem z toho dostala hlad, tak si jdu nečekaně udělat opět a znovu tousty, achjo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D To znám...
      Jestli chceš, napiš mi mailovou adresu a můžu ti ten recept na játra vyfotit a poslat;-)

      Vymazat
    2. no to bys byla úplně nejlepší :)
      andrejak.diary@gmail.com

      děkuji :)

      Vymazat
  2. Verčo, moc hezký a zajímavý článek. Ten pita chleba z první fotky je kupovaný? Pokud ano, tak kde, prosím? Závitky vypadají opravdu lákavě.
    Moc se mi líbí to dodržování rodinných večeří a sdílení událostí dne, už v předchozím článku jsme si všimla, jak moc Ti na rodině a příteli záleží, jaké máte hezké vztahy. To je moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .... a na Brendičce samozřejmě taky! Jak jsem jen na ni mohla zapomenout !!!!!!!

      Vymazat
    2. Děkuju Ráďo za (jako vždy) krásný komentář! Máš naprostou pravdu, rodina (do níž zahrnuji přítele i Brendu) je pro mě úplně na prvním místě.:)
      Pita chleba je kupovaný v Žitavě v Kauflandu, ale řekla bych, že ho budou mít u nás v každém větším supermarketu...

      Vymazat
  3. Vidíš, to my máme doma jen jednu jedinou kuchařku, a to Láďu Hrušku. Byl to takový trochu danajský dar od přítelovi babči. Vlastně ani nevím, kam jsme ji nakonec dala. Asi k vyřazeným učebnicím. Každopádně já ráda vařím podle receptů právě z různých blogů - nebo si jen zadám ingredience, které mám po ruce, a pak čekám, co mi google vyplivne. Často si to pak ještě kreativně upravím a mňamka je na světě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Láďu Hrušku doma nemáme a přiznám se, že mi to ani nijak nevadí.:D Taky ráda čerpám inspiraci z googlu/blogů/z instagramu, ale stejně mám voňavé, papírové kuchařky nejradši.:))

      Vymazat
  4. Už mám na Vašem blogu projito několik stran a neustále obdivuji Vaše talíře:-). Jsou moc pěkné.... no jdu číst dál:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nevěřila jsem tomu, ale máte jeden z mála blogů, které jsem prolezla CELÝ tam a zpět. Klobouk dolů! Vedete si dobře, jak během, tak blogem a vším ostatním.. držím palce, ať vám tempo vydrží:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásná slova, vážím si toho! :-)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!

Oblíbené příspěvky