Co k obědu? Jednoduché a výtečné kari!

Dobré odpoledne!
Přestože můj blog nepatří zrovna do kategorie s předponou "food", ráda bych se s Vámi dnes podělila o jeden recept. Je to velice jednoduché, ale neskutečně dobré kari. A zvládnete ho, aniž byste museli shánět nějaké superspeciální asijské ingredience.

Kari se v různých formách hojně vyskytuje např. v thajské, indické či indonéské kuchyni. Pokud jste někdy v daných zemích byli či jen rádi navštěvujete cizokrajné restaurace, určitě víte, jak přibližně taková jídla chutnají. Toto kari je takové "něco mezi" - nemohu o něm říci, že je vyloženě thajské nebo indické. Na to bych potřebovala trochu jiné ingredience.
Je tak trochu "počeštěné".
Ale nelekejte se! Nejsem žádný Jirka Babica a nepsala bych vám tu recept na nic špatného. Řekla bych, že jsem docela gurmán a pár měsíců jsem také žila v Asii, takže mám srovnání s těmi "pravými" kari a upřímně Vám mohu říci, že tohle není vůbec o nic horší.
Tak jdeme na vaření!
Co budete potřebovat?


Curry pasta a kokosové mléko je základ. Oboje seženete např. v Tescu v koutku s cizokrajnými potravinami. Kokosové mléko teď mají např. v Lidlu v rámci Asijského týdne a často se dá sehnat i v malých vietnamských večerkách.
Další ingredience jsou tak trochu na vás. Co se týče zeleniny, cuketa, lilek a paprika je podle mě základ. Nic nezkazíte přidáním brokolice, žampionů nebo třeba mrkve.
Dále přidávám kuřecí maso nakrájené na kostičky. Podle některých receptů lze přidat i krevety nebo další mořské plody. Dodají celému jídlu trochu jiný, "rybí" šmak.
Pokud jste vegetariáni, nahraďte maso na kostičky nakrájeným tofu či tempehem. I tuto verzi mám vyzkoušenou a je úplně stejně dobrá, jako ta masová!

Kromě těchto základních ingrediencí mám ještě tři "speciální". Je to koření Šangri-la od mojí milé Kačenky, curry koření dovezené z Bali a sklenička domácí, extramegapálivé chilli pasty, kterou vyráběl můj přítel z vlastnoručně vypěstovaných extramegapálivých papriček.


Nezoufejte, pokud tyto ingredience nemáte - lze použít jakékoli jiné dobré kari koření a bohatě vám bude stačit pouze jeden druh.
Kořenící směs Šangri-la pořídíte tv obchodech se zdravou výživou a mohu jí opravdu doporučit! Je výborná na kuřecí maso, používám jí dost často.
Místo chilli pasty lze do jídla nakrájet jednu pálivou chilli papričku. Pokud nemáte rádi ostrá jídla, lze jí vynechat úplně, ale řekla bych, že bez pořádné pálivosti nebude mít toto jídlo takový "šmrnc".

A teď k samotnému vaření - není to vůbec žádná věda. Na velké pánvi orestujete na troše oleje na kostičky nakrájené maso. Předtím doporučuji obalit v solamylu a lehce posolit. (S tím solením buďte dost opatrní - ona ta kari pasta je sama o sobě dost slaná a kořeněná, tak abyste to nepřehnali)
Po chvíli (až přestane být maso syrové) přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu.
Pokud budete do kari dávat i lilek, doporučuji jej předpřipravit na vedlejší pánvi o chvilku dříve. Lilek potřebuje o něco delší tepelnou úpravu, než třeba cukety či papriky. A polosyrový lilek ve svém jídle fakt mít nechcete! Zatímco cukety a papriky jsem k masu přihodila "syrové", lilek jsem už měla "předpřipravený".



Zeleninu společně s masem restujeme dalších cca 10-15 minut. Když je vše hezky křupavé a dozlatova opečené, zbývají nám poslední kroky: nalijeme do naší směsi plechovku kokosového mléka, přidáme celý balíček kari pasty a pořádně mícháme, aby se vše spojilo v jednolitou "omáčku." Pokud se vám bude zdát omáčka moc hustá, přidejte 1-2 dcl vody.

Nyní je důležité omáčku ochutnat a na základě vlastního uvážení přidat další (výše zmiňované) kari koření a chilli. Pro někoho bude možná i bez přidávání dalších ingrediencí jídlo dost kořeněné. Z vlastních zkušeností mohu doporučit minimálně to chilli, ať to má pořádné grády.:)

Kari omáčku necháme ještě malinko provařit(5 min), aby se všechny ingredience a chutě dobře spojily. Na závěr doporučuji zmírnit plamen, aby se vám kari nepřipálilo.
Nyní máte hotovo!
Kari podáváme buď s rýží (jak ostatně vidíte na obrázku) nebo s indickým chlebem naan.


 Přeji Vám dobrou chuť! 

P.S: Co říkáte na můj recept, líbí se Vám?
P.P.S: Máte nějaký další, vlastní tip na kari omáčku?  
P.P.P.S: Mám zase někdy přidat nějaký "food" článek nebo se mám jít se svým jídlem zahrabat? :D

Komentáře

Oblíbené příspěvky